CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ
“Kim güzelce abdest alır sonra cumaya giderse, hutbeyi dinler ve sessiz durursa o cuma ile diğer cuma arasında ve fazladan üç gün içinde işlemiş olduğu günahları bağışlanır. Kim hutbe okunurken çakıl ve benzeri şeylerle oynarsa boşa emek çekmiş olur.”
CUMA’NIN BİR ÇOK HİKMETİ VARDIR
Yüce Rabbimizin biz kullarına emrettiği ibadetlerin hem kendi şahsımız, hem de toplum birlikteliği ve huzuru açısından birçok hikmetleri vardır.
Cenab-ı Allah'ın sayısız hikmetlerle dolu günlerinden biri Cuma günü ve o günde yapmış olduğumuz ibadetlerden biri de Cuma namazıdır.
CUMA TOPLANMAK DEMEKTİR
Cuma, toplamak bir araya getirmek anlamlarına gelmektedir. Dini literatürde ise Cuma, 'İslam Dininde büyük değer verilen haftalık toplu ibadetin yapıldığı gün ve o gün ifa edilen ibadet' manasına gelmektedir.
Cuma günü sahip olduğu özelliklerden dolayı gerek fert gerekse toplum olarak Müslümanlar açısından büyük önem taşır. Cuma, Müslümanları bir araya getiren bir gündür. Bu gün Müslümanların kendilerini ilgilendiren konularda istişarelerde bulundukları, kaynaşıp birliktelik ruhu kazandıkları mübarek bir gündür.
CUMA VAKTİ ALIŞVERİŞİ BIRAKIN!
'Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır'(Cuma 62/9)buyurmakta, farz olan Cuma namazının, dünyalık elde etmekten daha kazançlı daha hayırlı ve faydalı olduğunu, devam eden ayette de Allah'a karşı kulluk vazifesi yerine getirildikten sonra günlük hayattaki işlerin yapılabileceğini, her şeyin sahibi olan Allah'ın kulları için yarattığı nimetleri elde etmek için çalışılabileceğini bildirmektedir.
Yüce Rabbimiz, müminlerin duygu ve düşüncelerinde, söz ve fiillerinde dünya ve ahiret dengesini oluşturmalarını, her iki hayat için de çalışılmasını ister. Dünya hayatı, ebedî alemdeki hayata göre çok kısadır; kul bunu unutup dünya ebedî imiş gibi kendini ona vermemeli, dünyasını ahireti için değerlendirmelidir:
'Allah'ın sana verdiğinden(O'nun yolunda harcayarak)ahiret yurdunu ara. Ama dünyadan da nasibini unutma. Allah'ın sana ihsan ettiği gibi, sen de (insanlara) iyilik et. Yeryüzünde bozgunculuğu arzulama. Şüphesiz ki Allah, bozguncuları sevmez.'( Kasas:28/77)
CUMA GÜNÜ MÜSLÜMAN’IN BAYRAMIDIR
Dünyalık hiçbir iş ve uğraş Cuma namazını kılmamaya mazeret olamaz. Hiçbir maddi kazanç Cuma namazını kaçırma sebebiyle oluşan büyük kaybı telafi edemez. Peygamber Efendimiz(s.a.v) Cuma gününün biz Müslümanların bayramı olduğunu beyan etmiştir. Bu günün faziletiyle ilgili olarak Rasulullah (s.a.v)'dan çok sayıda sahih hadis rivayet edilmiştir.
EbûHüreyre (r.a)'den rivayet edildiğine göre Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: 'Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece, beş vakit namaz ile iki cuma ve iki ramazan, aralarında geçen günahlara keffaret olur. '(Müslim, Taharet 16., (I,209); Müslim, Taharet 14, 15, (I,209).
CUMA ADABINA UYAN KAZANIR
Hadis-i şeriflerde, Cuma namazı için gerekli hazırlıkları yapıp, cami adabına uygun hareket eden, kimseyi rahatsız etmeyen, hutbeyi dinleyen kimsenin küçük günahlarının bağışlanacağı, camiye erkenden gitmenin, nafile kurban etme sevabına erdireceği bildirilmektedir.
Selman (r.a)'den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: 'Bir kimse cuma günü boy abdesti alarak elinden geldiğince temizlenir, saçını sakalını düzeltip tarar veya evindeki güzel kokudan süründükten sonra camiye gider, fakat orada yan yana oturan iki kimsenin arasını açmaz, sonra Allah Teala'nın kendisine takdir ettiği kadar namaz kılar, daha sonra sesini çıkarmadan imamı dinlerse, o cumadan öteki cumaya kadar olan günahları bağışlanır. '(Buharî, Cum`a 6, 19, (I,213,218).
Bir müslümanın Cuma namazı ile yükümlü olabilmesi için erkek, hür, mukim (dinen yolcu sayılmayan) ve mazeretsiz olması şarttır. Böyle kimselere Cuma farz-ı ayndır. Farz olduğu, Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir.
MAZERETSİZ ÜÇ CUMA’YI TERK EDEN’İN KALBİ MÜHÜRLENİR
Cuma namazının farziyeti diğer namazlardan daha kuvvetlidir. Bir hadis-i şerifte 'Önemsemediği için üç cumayı terk eden kimsenin Allah kalbini mühürler.'(Ebu Davud, Salat, 204; İbnMace , İkametü's-Salat, 93; Tirmizi, Cuma,7; nesai, Cuma,2)Buyurulmaktadır. Cuma namazını özürsüz olarak terk etmek büyük günahtır.
EbûHüreyre ile İbn Ömer (r.a)'den rivayet edildiğine göre bu iki sahabî Resûlullah (s.a.v)'in minber üzerinde şöyle buyurduğunu duymuşlardır: 'Bazı kimseler cuma namazlarını terketmekten ya vazgeçerler veya Allah’u Teala onların kalplerini mühürler de gafillerden olurlar. '(Müslim, Cum`a 40, (I,591).
Cuma gününün faziletinden azami şekilde istifade etmenin yollarını aramalı, bu günde Cuma namazımızı kılmakla Rabbimizi zikretmeli, günahlarımız için tevbe etmeliyiz. Bu günde birlik ve beraberlik içerisinde omuz omuza gelerek aynı kıbleye doğru durmamızı bir fırsat bilerek aramızdaki muhabbeti geliştirmeli, birlik ve beraberliğimizi en ulvi seviyeye çıkarmalıyız
Haftaya görüşmek dileğiyle dua ile kalınız.