İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar?
Bizleri mübarek ramazan ayına ulaştıran Yüce Rabbimize sonsuz hamdü senalar olsun. Ramazan’ın kıymetini bizlere öğreten Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya salat ve selam olsun. Ramazan-ı şerifimiz şimdiden mübarek olsun.
Oruca ne zaman başlanır? Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi? Şafii mezhebine göre niyetin ilk ve son vakti nedir? Sahura kalmak niyet yerine geçer mi? Tüm bilgiler yazımızda…
İmsak ne anlama gelmektedir?
Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir.
Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.
Oruca ne zaman başlanır?
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder.
Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi?
İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda Şayet ağzınızda su varsa ve tam içerken ezan okunmaya başladıysa; ağzınızdaki son damla ve lokmayı yutmanızda bir sakınca yoktur. Ancak bilerek ve isteyerek ezan okunurken su içmeye başladıysanız, ezan bitene kadar su içmeye devam ediyorsanız orucunuzu tehlikeye atıyorsunuz.
Oruç’ta Niyet ne zaman başlar…
Şâfiî mezhebinde farz olan oruca niyetin vakti, akşam güneşin batışından yani akşam namazı vaktinden fecri sâdık'a yani imsak vaktine kadar olan zaman aralığıdır. Niyet kesinlikle bu iki zaman arasında getirilmelidir. Ancak her ne kadar dil ile yarın ki oruca niyet getirilmemişse bile yarın oruç tutmak için sahura kalkılmışsa, gündüzleyin acıkmayayım, susamayayım kastıyla sahurda bir yemek yenmiş veya su içilmişse bu davranışlar da niyet olarak kabul edilir. Kişi geceleyin niyet etmemiş, imsaktan sonra uyanmışsa vaktin hürmetine binaen gündüzü oruçlu gibi yemeden içmeden geçirmesi vaciptir. Ramazandan sonra niyetini unuttuğu o günü kaza edecektir.
Şâfiî mezhebinde nafile olan oruca niyetin vakti ise, akşam güneşin batışından yani akşam namazı vaktinden fecri sâdık'a yani imsak vaktine kadar olan zaman aralığıdır. Ancak bu zaman aralığında kişi nafile oruca niyet getirmemiş ve o gün oruç tutmak istiyorsa ve o günün sabahı imsak vaktinden itibaren de bir şey yememişse zeval vaktine yani öğle namazı vaktinden önce nafile orucuna niyetini getirebilir. (Muğni’l-Muhtac, c:1, s:423)
Oruca Niyet nasıl yapılır.
Niyet ettim Allah rızası için farz olan Ramazan ayının yarın ki orucunu tutmaya…
Oruca niyet etmek için “oruca niyet etme duası” şeklinde özel bir dua yoktur. Kişi, istediği şekilde dua ederek oruca niyetlenebilir. Niyetten maksat, kişinin o günü yahut ertesi günü oruçlu geçireceğini beyan etmesidir. Oruca niyetlenecek kişinin “Niyet ettim Allah rızası için farz olan Ramazan ayının orucunu tutmaya” demesi yeterlidir. Ancak dileyen niyet ederken istediği şekilde dua da edebilir.
Hayırlı ramazanlar diliyorum