İyiliğe Niyet etmek
İyilik, istenilen, beğenilen arzu edilen biçimde olan, yarar sağlayan başka bir ifadeyle ise karşılık beklemeden davranış lütuf, ikram ve yardımdır.
Dinimizde ise iyilik hayır, birr, ihsan, lütuf, fazl, kerem, ma'ruf gibi kavramlarla ifade edilmektedir.
Gündelik yaşantımızda iyiliği ifade etmek için daha çok hayır kavramı kullanılmaktadır.
İman, İslam ve İhsan bir bütündür…
Hayat rehberimiz Kur'an-ı Kerim Bakara süresi 187. Ayetinde; Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman etmektir. Sevdiği maldan yakınlarına, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, yardım isteyen ve özgürlüğünü kaybetmiş olanlara harcamak, namazı kılıp zekatı vermek ve verilen söze sadık kalmaktır. Darlıkta, hastalıkta ve savaş zamanında sabretmektir. Bu ayette rabbimiz iman, İslam ve ihsan kavramlarını bir bütün olarak hayatımızda uygulamamız gerektiğini tavsiye ederek bizlere güzel ahlaka, iyiliğe ulaşma bilincini ve yöntemlerini göstermektedir. Bu bilince ve güzel ahlaka sahip olabilmek için iyilik yaparken kişisel fayda ve menfaat beklenmemelidir. İyilik sadece Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla yapılmalıdır.
Allah Resulü (s.a.v) ise iyilik ve kötülüğün ne olduğunu soran kimseye şu hadisi ile cevap vererek iyiliğin tanımını insanın kendi irade ve vicdanına bırakmıştır. ' İyilik, gönlü huzura kavuşturan ve içine sinen şeydir. Kötülük ise gönlü huzursuz eden ve içinde bir kuşku bırakan şeydir; velev ki insanlar başka şeyler söylesin.' (Darimi, Alışveriş,2)
İyi olma ve iyilik yapma özelliği insanın yaratılışında vardır. Rabbimiz bizi bu fıtratta yaratmıştır. Dolayıyla iyilik insan için bir zorunluluktan ziyade, dünya ve ahiret mutluluğumuz için bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Peygamber efendimizin de ifade ettiği gibi iyilik gönlü huzura kavuşturur. Nitekim yapılan bilimsel araştırmalar da iyilik yapmanın beyinde mutluluk hormonunun salgılanmasına sebep olduğunu ortaya koymuştur.
Her iyilik bir sadakadır…
İyilik, İslam'ın en temel kavramlarından birisidir ve dinimiz her iyiliği sadaka olarak saymıştır. Müslüman hayatını iyiliğe adamalı ve ömrünü iyilikle anlamlandırmalıdır.Resulullah S.A.V.: ' Allah'ım! Yaşamayı benim için her türlü iyiliği artırma vesilesi yap, ölümü de benim için her türlü kötülükten kurtuluş sebebi yap.' ( Müslim, Zikir, 71) Duasıyla iyilik için yaşamayı var oluş sebebi olarak göndermiştir.
Ölüm ve Hayatın maksadı iyi işler yapmak içindir…
Dinimizde iyilik yaratılışımızın gayesidir. Allah-ü Teala bizleri yeryüzüne iyi olmamız ve iyiliği yeryüzünde hakim kılmamız için göndermiş ve bu ideal için görevlendirmiştir. Ölümü ve hayatı yaratmasındaki maksadı ise iyi ve güzel işler yapma hususunda kullarını denemek olarak açıklamaktadır. (Mülk, 2)
İyilik sadece maddi değil..
İyilik sadece maddi imkanların sarf edilmesiyle sınırlandırılmamalıdır. Rasulüllah'ın hayatına baktığımızda en küçük bir tebessümün, duanın, acı ve mutlulukların paylaşılmasının da iyilik olduğunu görmekteyiz.
Ecdadımız İyiliği yaymış, eser bırakmıştır….
Tarihimize baktığımızda ecdadımız İslam medeniyetinin ulaştığı her yerde iyiliği ve insana faydayı, yaşam biçimi haline getirmek için çalışmışlardır. Ulaştığı her yeri mescit, cami, vakıf, han, aşevi, imarethane, yetimhane, medrese, şifahaneler, çeşme, köprü ve kervansaraylarla donatmıştır. Aldıkları bu topraklara iyiliği hakim kılarak İslam medeniyetini inşa etmişlerdir. Günümüzde de iyiliğin kurumsallaşmış hali olan vakıflar, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarıyla başta ülkemiz olmak üzerine dünyanın dört bir tarafına iyilik ulaştırılmaktadır.
Hayır işleyinizki kurtulasınız…
İyilik sadece bireysel manada yaşanan bir eylem değildir. Bu sebeple her birimizin kötülüğü iyilikle ortadan kaldırmak ve iyiliği yaymak amacıyla iyilik hareketlerinde yer almamız Rabbimizin bize yüklemiş olduğu bir sorumluluktur. 'Hayır işleyiniz ki kurtuluşa eresiniz' (Hac 77) düsturu ile başta kendimiz ve ailemiz olmak üzere uzanabildiğimiz her yere iyiliği ulaştırma çabasıyla yaşamalıyız.
Haftaya görüşmek dileğiyle dua ile kalınız…