Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü Merkez Şefliği av koruma ve kontrol ekiplerince koruma kontrol çalışmaları kapsamında yasa dışı avlanmanın önüne geçmek için kaçak avcılıkla mücadele çalışmaları kapsamında Pervari İlçesi Beğendik Beldesinde, Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleriyle beraber kahvehanelerde ve camilerde bölgenin yıl boyunca ava ve avcılık faaliyetlerine kapalı olduğu, dağ keçisinin bölgede korunması ve hiçbir şekilde zarar verilmemesi gerektiği, izinsiz yaban hayvanının (keklik, tavşan, bıldırcın, sülün, saka kuşu, şahin, kartal, atmaca, ördek vb.) taşınmasının yasak olduğunu ve izinsiz olarak taşınan yaban hayvanlarının tespit edilmesi, kaçak olarak avcılık faaliyeti yapılması ve yapılan yol kontrollerinde, fotokapanlarda , kameralarda yakalanması durumunda İdari para cezası ve Tazminat bedelinin uygulanacağı hususunda bilgilendirme toplantısı yapılıp bilgilendirme afişleri asılarak Vatandaşların karşılaşması durumunda Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne (0484) 223 24 82 telefon numarası üzerinden ve aynı zamanda Kolluk Kuvvetlerine (Emniyet ve Jandarma) ivedilikle ulaşılarak ihbarda bulunulması istendi.
Bölgede yapılan her türlü kaçak avcılık faaliyetinde Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne ve güvenlik güçlerine vatandaşların ihbar etmelerini isteyen Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü ekipleri kaçak avcılıkla mücadele kapsamında denetimlere aralıksız devam edeceklerini söyledi. "Türkiye genelinde kotalı avcılık ve avlak sistemine geçildi. Bu kapsamda ava çıkmak isteyen avcılarımız, internet üzerinden avlanacağı avlağı ve av yapacağı türü seçebilecek. Bu uygulama ile avlak bazında sürdürülebilirlik ve tür bazında da çeşitlik zenginleşecektir. Avcılarımızın internet üzerinden kota almadan ava çıkmamaları, vizelerini zamanında yaptırmaları ve avlanma izin kartlarını almaları gerekiyor. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu gereğince, avcılık belgesi alarak avlanmak isteyenlerin avcı eğitim kursunu bitirerek sertifika alma mecburiyeti bulunuyor. Kursları bitirmeyen ve avcılık belgesi almayanların avlanmaları yasaktır. Talep üzerine açtığımız kurslarda avcılara, avcılığın tarihçesi, etik kuralları, yaban hayvanları ve av dönemleri, silahların kullanımı, ilk yardım, av köpeği eğitimi, doğal hayat, çevre ve önemi, ilgili kanun ve mevzuatlar hakkında bilgiler verilmektedir. Kurs sonunda ise kursiyerlerimiz bilinçlenerek avcılık sertifikalarını almaya hak kazanmaktadır. Kaçak ve usulsüz avlananların karşılaştıkları yaptırımlar her ne kadar ağır olsa da işlenen suçun doğadaki karşılığı geri getirilemez boyutlarda olmaktadır. İlimizde yaban hayvanları için en önemli tehdit olan yasa dışı avcılık faaliyetleriyle mücadele çalışmalarına kararlılıkla devam edilecektir.
Yaban hayvanlarının korunmasında bölgemizde Siirt DKMP İl Şube Müdürlüğü ve av koruma ekipleri yoğun çaba sarf etmektedirler. Duyarlı vatandaşlarımızın ihbarı sonrasında, ekiplerimiz en kısa sürede ihbar edilen noktaya hareket ediyor ve yaralı yaban hayvanlarını tedavi merkezine naklediyoruz. Burada gerekli tedavi ve bakımları sonrasında, yaban hayvanları yeterli erişkinliğe ulaşmaları sonrasında özellikle iç ve dış parazitleri yapıldıktan sonra tekrar ait oldukları doğal yaşam ortamlarına salınmaktadır. Vatandaşlarımızın doğada bulunan yavru yaban hayvanlarının hemen alınmamasını, özellikle bir müddet beklenerek annesinin yakınlarda olabileceğini unutmamalarını gerekmektedir.