https://siirtpusulahaber.com/files/uploads/user/d0cce52c6aeb5cbe0ca8534ab34de940-85a0fc4750d6ef0403de.jfif
Nezir OBUT

Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak"

09-05-2024 12:25 353 kez okundu.

Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak"


Yüce dinimiz İslam’a göre aile hayatı oldukça önemlidir. Aile hayatının kurulmasındaki en temel amaç, iffet ve namusun korunması ve hayırlı nesiller yetiştirmektir. Ancak günümüzde aile kurumunun gittikçe yıprandığı, boşanmaların giderek arttığı görülmektedir. 

Son dönemlerde yeni evlenen çok sayıda ailelerin hayatları boşanmayla sonuçlanmaktadır. Boşanmaların büyük çoğunluğu henüz evliliğin ilk yıllarında gerçekleşmektedir. Sebepsiz ve sıradan bahanelerle aile kurumunu yıkmak çok büyük bir vebaldir. Çocuklarımızı, en çok ihtiyaç duydukları bir çağda anne ve baba şefkatinden mahrum bırakmaktır. 

Bunun için Peygamberimiz (sav), “Yüce Allah'a en sevimsiz gelen meşru işlerden biri, boşanmadır.”(Ebu Davud) buyurarak, boşanmanın ancak zorunlu durumlarda başvurulabilecek bir yöntem olduğunu belirtmiştir.

Boşanma sebepleri mizaç uyumsuzluğu mu, Başka bir şey mi?

Dinimize göre, boşanmayı meşru kılan sebeplerin başında; tarafların birbirini yanıltması ve evlilik kurumunun hukuki altyapısını oluşturan nikaha sadakatsizlik gelmektedir. Günümüzde ekonomik sorunlar, geçimsizlik, ihmal, kişilik ve mizaç uyuşmazlığı, değer yargılarındaki ciddi farklılıklar, taraflardan biri ya da her ikisinin aşırı bağımlı veya zayıf kişilikte olmaları, madde ve kumar bağımlılığı gibi hususlar boşanmalara sebebiyet verebilmektedir. Toplumumuzda daha sık görülen boşanma sebeplerinden bir diğeri de, yakın akrabaların, evliliğe müdahale etmeleridir. Bu durum, evliliğin ahengini bozmakta ve çiftlerin birbirine duyduğu saygıyı zedelenmektir. 

Akraba dedikoduları ile aileler parçalanmasın…

Peygamber Efendimiz, “Kadını kocasına karşı kışkırtan bizden değildir.”(Ebu Davut) buyurarak karı kocanın arasını bozmanın, onların huzurunu kaçıracak söz ve eylemlerde bulunmanın, olgun bir mü’mine yakışmayacağını ifade etmiştir.

Aile demek, fedakarlık demektir…

Huzurlu bir aile, sevgi ve fedakârlıkla kurulur. Adalet ve vicdanla ayakta durur. Sevgi ve muhabbetle korunur. En sıkıntılı anlarda bile, gönül alıcı bir çift söz, aileyi birbirine kenetler. Büyük küçük, her cana saygının hâkim olduğu bir ailede, şefkat konuşur, şiddet susar. Aile reisi olarak ta bizlere en güzel örnek olan Sevgili Peygamberimiz, hayatı boyunca kimseyi incitmemiştir. Eşlerine karşı daima anlayışlı, sabırlı, nazik ve hoşgörülü olmuştur. “Mümin bir kimse, eşine karşı nefret beslemesin. Onun bir davranışından hoşlanmasa da, razı olduğu bir başka davranışı mutlaka vardır”(müslim) buyurarak, bizleri hayata olumlu bakmaya ve merhametli olmaya davet etmiştir. Hayatın doğal seyri içinde elbette aile içinde sorunlar yaşanabilmektedir. Bu sorunlar bazen aile yapısını tehdit edecek seviyelere ulaşabilmektedir. Bu durumda eşleri barıştırmak için girişimde bulunmak ve yuvanın dağılmasını önlemek yakın akrabalara yüklenen görev ve sorumluluktur. 

Sıkıntı Anında Aile büyükleri ile arayı düzeltiniz…

Yüce Rabbimiz: “Eğer karı ile kocanın aralarının açılmasından korkarsanız, o vakit kendilerine, erkeğin ailesinden bir hakem, kadının ailesinden de bir hakem gönderin. İki hakem arayı düzeltmek isterlerse, Allah da onları uzlaştırır.”Nisa-35) buyurmaktadır.

Basit bahanelerle aileleri parçalamayalım….

Aile hayatı toplumun en temel yapı taşıdır. Bu yapının korunması ve muhafaza edilmesi toplumun geleceğini güven ve emniyet altına almak için önemlidir. Büyük umutlarla kurduğumuz aile yuvasını, basit bahanelerle bozmayalım. Aile hayatını devam ettirmek için katlandığımız sıkıntıların ve yaptığımız fedakarlıkların, ahirette kurtuluşumuza vesile olacak salih ameller hükmünde olduğunu unutmayalım. Rabbimizin bize öğrettiği şu duayı da dilimizden düşürmeyelim: "Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı, bize göz aydınlığı kıl ve bizi, Allah'a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle."(Furkan 74)

‘Boşarım’ demekle boşanma meydana gelir mi?

Boşama, yetkili kişi veya kurumun kesin kararı ve bu kararın yoruma yer bırakmayacak şekilde açık sözlerle ifade edilmesiyle olur.
Türkçede geniş zaman için kullanılan “Boşarım” sözü bu nitelikte olmayıp boşama tehdidi anlamına gelir. Dolayısıyla bu sözle boşama meydana gelmez.
Boşama, kişinin eşine söylediği “Boşsun”, “Boş ol”, “Boşadım” veya “Karım boştur” gibi boşama iradesini ortaya koyan “şimdiki veya geçmiş zamanlı” ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/225-228; İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/385-387, 397)

Dua ile kalınız…

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)