Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ?
Aşure günü Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günüdür. Tarihte sıkıntı ve belâların kaldırıldığı gün olan, Peygamberler ve ümmetleri için kurtuluş günü olan bu mübarek günün bolluk ve berekete vesile olması niyaz edilir. Peki, Muharrem ayı içinde bulunan aşure günü ne zaman idrak edilir? Aşure günü oruç tutulur mu? Şimdi aşure’nin önemi ve faziletine bir göz atalım.
Aşure Orucu önemlidir…
Muharrem ayının onuncu günü olan bu gün Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı Kerim'de, kıymet verilen dört aydan biridir.O gün tutulan oruç, bir senenin günahlarına kefarettir... Aşure günü olan önümüzdeki Salı günü, Oruç tutacaklar Pazartesi, Salı veya Salı Çarşamba günleri oruç tutularak Faziletine nail olunur.
Hazret-i Ali (radıyallahü anh) anlatıyor :
"Bir gün huzuru saadette oturuyorduk. Bir adam gelip şöyle sordu:
-Ya Resulallah, ramazan orucu farzdır, tutuyoruz, ondan sonra hangi ayda tutmamı tavsiye edersiniz?
Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki:
-Muharrem ayında tut çünkü o şehrullahtır (Allahü teâlânın ayıdır). O ayda Rabbimiz birçok kavimlerin tevbesini kabul buyurdu. Bundan sonra tevbe edenlerin de tevbesini kabul eder."
İbn-i Abbas radıyallahu anh buyurdu ki:
"Peygamberimiz Aşûre günü oruç tuttular ve tutulmasını da emrettiler. Aşûre günü aile efradının nafakasını geniş tutanın yıl boyu rızkı bereketlenir."
Aşûre günü tek oruç tutmak mekruhtur. Çünkü Yahudiler de aynı gün tutuyorlar. Onlara benzememek için iki gün tutmalıdır...
Allahü teâlâ birçok duaları Aşûre Günü kabul buyurdu... Birçok peygamberin ve mü'minlerin kurtuluşu bu mübarek güne rastlamıştır.
Hazreti Hüseyin radıyallahü anh ise Aşûre Günü şehâdet şerbetini içerek Rabbine ve sevgili dedesine kavuşmuştur.
Hazreti Hüseyin ve ağabeyi Hazreti Hasan, Medine-i Münevverede dünyamızı şereflendirmişlerdi. Mübarek dedeleri başta olmak üzere bütün sahabiler tarafından çok sevilmiş, takdir edilmiş ve el üstünde tutulmuşlardı. Bu da derecelerinin Bilâl-i Habeşi, Ammar bin Yasir (radıyallahü anhüm) gibi imanları uğrunda "eza ve cefa"ya maruz kalanlardan daha düşük olmasına sebep olacaktı. Rabbimiz, onları çok sevdiğinden "makamlarını yükseltmek için" ikisine de "şehâdet" rütbesini ihsan buyurdu.
Bu iki mübarek insanın "şehid" olmaları bizler için musibet gibi görünse de onlar için büyük nimet olmuştur. Bizler bu hadiselere üzülsek de, onlar dereceleri yükseldiği için kim bilir ne kadar sevinmişlerdir?..
Musa aleyhisselam bir yerden geçerken bir adamcağıza rastlar. Bakar ki; yabani hayvanlar tarafından parçalanmış. Zavallının vücudunun bir kısmı yenmiş, bir kısmı terk edilmiş.
Musa aleyhisselam taaccüb ederek;
"Ya Rabbî" dedi: "Ben bu kulunu tanırdım. Salih, âbid mütteki bir kimse idi, seni de çok severdi. Acaba bu musibet başına neden geldi? Hikmeti nedir?"
Allahü teala buyurdu ki:
"Ya Musa doğrudur. Bu kulum bizim salih kullarımızdan biriydi, muhabbet ehliydi. Ancak, bizden çok yüksek makâmlar talep etmekteydi. Ne var ki; amelleri o makamlara çıkmasına kâfi değildi. Biz ona bu musibeti verdik ki istediği makamlara erişsin!"
Aşure günü neler yapılmalı?
1- Mümkünse 9 ve 10. günler(15 , 16 Temmuz) veya 10 ve 11. (16,17 Temmuz) günler oruç tutulmalıdır.
2- Akrabalar aranıp aşure günü hatırlatılmalıdır.
3- Sadaka verilmelidir. Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Aşure günü sadaka verenin sevabı katlanır.
4- Bol bol selam verilmelidir. Alimler o gün en az on kişiye selam verilmelidir derler.
5- Çoluk-çocuk sevindirilmeli. Bir hadiste aşure günü ailesine rızık getirenin rızkı geniş olur denir.
6- O gün gusül abdesti yapılmalı. Nafile namaz kılınmalı.
Dua…
Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adı ile. Hamd, yalnızca âlemlerin rabbi kabul olan Allah’a mahsus olmaktadır. Salât ü selâm da Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e, ehl-i beytine ve tüm ashabına olsun. Ey allah'ım, sen ezeli, ebedi, hayy, hannân, kerîm, mennânsın. Bu gelen, yeni bir senedir. Ya Rabbim, kovulmuş olan şeytanın kötülüğünden bu sene muhafaza olmayı diliyorum ve içimde, bana şerri emreden nefsim ile mücadelemde yalnızca senden yardım istiyorum. Beni sana yaklaştırabilecek meşguliyetleri bana nasip et, ey ikram sahibi ve celâl olan Rabbim. Rahmetin ile ey merhametlilerin en merhametlisi olan, efendimiz Hz. Muhammed-sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e, Hz. Muhammed'in âline, ashabına ve tüm ehl-i beytine salât olsun.
Haftaya görüşmek dileğiyle dua ile kalınız