https://siirtpusulahaber.com/files/uploads/user/d0cce52c6aeb5cbe0ca8534ab34de940-85a0fc4750d6ef0403de.jfif
Nezir OBUT

Dünya Ahiretin tarlasıdır…

10-10-2024 17:58 267 kez okundu.

Dünya Ahiretin tarlasıdır…

Kabir ve Kıyamet nedir?

Dünya, insan için sınav yeridir, misafirhanedir. Dünya ahiretin tarlasıdır, ahirete hazırlık yeridir. Ahiret, kulluk yolculuğumuzun sonsuzluk durağıdır. Bizim asıl yurdumuz, ebedi meskenimizdir. Ahiret, dünyada ektiklerimizi biçeceğimiz, büyük- küçük, iyi- kötü bütün yaptıklarımızın hesabını vereceğimiz yerdir.

Hepimiz ahiret yolcusuyuz…

Hz. Peygamber(sav) şöyle buyurdu: 'Ben dünyada bir ağacın altında gölgelendikten sonra yola koyulup orayı terk eden bir yolcu gibiyim' (Tirmizi) Hepimiz ahiret yolcusuyuz.


Ahiret ebedidir…

Ahiret, İsrafil 'in (as) Allah'ın emriyle kıyametin kopması için sura ilk defa üflemesiyle başlayacak olan ebedi hayatın adıdır. Ahiret, kabir hayatı, kıyamet, yeniden dirilme, mizan, sırat, şefaat, cennet ve cehennem gibi evreleri kapsamaktadır.

Kabir Hayatı(Berzah)

Ölümle başlayıp yeniden dirilmeye kadar devam edecek hayata kabir hayatı denir.

Bir hadiste, 'Kabir, ahiret duraklarının ilkidir. Bir kimse eğer o duraktan kurtulursa sonraki durakları daha kolay geçer. Kurtulamazsa, sonrakileri geçmek daha zor olacaktır.'(Tirmizi, İbn Mace) Buyrularak ölümle ahiret hayatının başladığı ifade edilmiştir.

Her insan ister ölerek toprağa gömülsün, ister boğularak denizde kalsın veya yanarak külü havaya karışsın, mutlaka kabir hayatını geçirecek ve kıyamet günü diriltilecektir.

Rabbim kimdir?

İnsan öldükten sonra kabre konulunca Münker ve Nekir adında iki melek kendisine gelerek, 'Rabbin kimdir?' 'Peygamberin kimdir?' 'Dinin nedir?' diye soracaklar. İman ve güzel amel sahipleri bu sorulara doğru cevaplar verecekler, kendilerine cennet kapıları açılarak cennet gösterilecektir. Kafir ve münafıklar bu sorulara doğru cevap veremeyecek, onlara cehennem kapıları açılacak, cehennem gösterilecektir.

Kıyamet nedir?

Sözlükte 'kalkmak,dikilmek, ayaklanmak' anlamlarına gelen kıyamet terim olarak, kainatın düzeninin bozulması, herşeyin alt üst edilerek yok olması, yok olan ve ölen şeylerin yeniden yaratılıp diriltilerek ayağa kalkması ve mahşere doğru yönelmesi demektir. Kıyamet genel bir ölümden sonra genel bir dirilişi kapsamaktadır.

''Gökyüzü yarıldığı, yıldızlar döküldüğü, denizler birbirine katıldığı, kabirlerin içindekiler dışarı çıkarıldığı zaman, insan gönderdiklerini ve geride bıraktıklarını bir bir anlar. '' (İnfitar Suresi 1-5 ayetler)

Kıyametin ne zaman kopacağını ancak Allah bilir. Bu konuda ne Hz.Peygamber, ne ona vahiy getiren Cebrail (as), ne de zamanı gelince kıyamet olayını gerçekleştirmekle görevlendirilecek İsrafil (as) bir bilgiye sahiptir. Yüce Allah kıyametin kopacağı zamanı ancak kendisinin bildiğini çeşitli ayetlerle ifade etmiştir.

''Kıyamet vakti hakkındaki bilgi ancak Allah katındadır...' (Lokman suresi, 34)

Müslüman için önemli olan, kıyametin ne zaman kopacağını bilmek değil, ebedi hayata gerektiği şekilde hazırlanabilmektir. Bize düşen, herkesin gerçek kıyametinin kendi ölümü olduğunu ifade eden Nebevi ifadeyi hatırdan çıkarmamaktır.


Kabir ve Kıyamet …

Hz.Peygamber (sav),' Kıyamet ne zaman kopacak Ya Resulallah? Diye sorulduğunda,

- Onun için ne hazırladın?' cevabını vermiştir.(Buhari)

- Peygamberimizin bu sözü bize kıyametin ne zaman kopacağıyla ilgilenmek yerine, ondan sonrası için ne kadar hazır olduğumuzu öğütlemektedir. Sonsuz bir hayatın başlangıcı olarak kıyamet bize, ebedi olan ahiret hayatının karşısında geçici olan dünya hayatının önemsizliğini gösteriyor. Asıl olan her şeyin yıkılıp alt üst olduğu o günde iman dolu kalplerin dimdik ayakta, kıyamda durabilmesidir.

Haftaya görüşmek dileğiyle dua ile kalınız..

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)