https://siirtpusulahaber.com/files/uploads/user/d0cce52c6aeb5cbe0ca8534ab34de940-85a0fc4750d6ef0403de.jfif
Nezir OBUT

İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar?

14-03-2024 12:04 421 kez okundu.

İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar?

Bizleri mübarek ramazan ayına ulaştıran Yüce Rabbimize sonsuz hamdü senalar olsun. Ramazan’ın kıymetini bizlere öğreten Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya salat ve selam olsun. Ramazan-ı şerifimiz şimdiden mübarek olsun.


Oruca ne zaman başlanır? Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi? Şafii mezhebine göre niyetin ilk ve son vakti nedir? Sahura kalmak niyet yerine geçer mi? Tüm bilgiler yazımızda…

   
İmsak ne anlama gelmektedir?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. 

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Oruca ne zaman başlanır?

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187) 

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder.

Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi?

İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda Şayet ağzınızda su varsa ve tam içerken ezan okunmaya başladıysa; ağzınızdaki son damla ve lokmayı yutmanızda bir sakınca yoktur. Ancak bilerek ve isteyerek ezan okunurken su içmeye başladıysanız, ezan bitene kadar su içmeye devam ediyorsanız orucunuzu tehlikeye atıyorsunuz. 

Oruç’ta Niyet ne zaman başlar…

Şâfiî mezhebinde  farz olan oruca niyetin vakti, akşam güneşin batışından yani akşam  namazı vaktinden fecri sâdık'a yani imsak vaktine  kadar olan zaman aralığıdır. Niyet  kesinlikle bu iki zaman arasında getirilmelidir. Ancak her ne kadar dil ile yarın ki oruca niyet getirilmemişse bile yarın oruç tutmak için sahura kalkılmışsa,  gündüzleyin  acıkmayayım, susamayayım kastıyla sahurda bir yemek yenmiş veya su içilmişse bu davranışlar da niyet olarak kabul edilir. Kişi geceleyin niyet etmemiş, imsaktan sonra uyanmışsa  vaktin hürmetine binaen  gündüzü oruçlu gibi yemeden içmeden geçirmesi vaciptir. Ramazandan sonra niyetini unuttuğu o günü kaza edecektir.

Şâfiî mezhebinde  nafile olan oruca niyetin vakti ise,  akşam güneşin batışından yani akşam  namazı vaktinden fecri sâdık'a yani imsak vaktine  kadar olan zaman aralığıdır. Ancak bu zaman aralığında kişi  nafile oruca niyet getirmemiş ve o gün oruç tutmak istiyorsa ve o günün sabahı imsak vaktinden itibaren de bir şey yememişse zeval vaktine yani öğle namazı vaktinden önce nafile orucuna niyetini getirebilir. (Muğni’l-Muhtac, c:1, s:423)

Oruca Niyet nasıl yapılır.

Niyet ettim Allah rızası için farz olan Ramazan ayının yarın ki orucunu tutmaya…

Oruca niyet etmek için “oruca niyet etme duası” şeklinde özel bir dua yoktur. Kişi, istediği şekilde dua ederek oruca niyetlenebilir. Niyetten maksat, kişinin o günü yahut ertesi günü oruçlu geçireceğini beyan etmesidir. Oruca niyetlenecek kişinin “Niyet ettim Allah rızası için farz olan Ramazan ayının orucunu tutmaya” demesi yeterlidir. Ancak dileyen niyet ederken istediği şekilde dua da edebilir.

Hayırlı ramazanlar diliyorum

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)