https://siirtpusulahaber.com/files/uploads/user/d0cce52c6aeb5cbe0ca8534ab34de940-85a0fc4750d6ef0403de.jfif
Nezir OBUT

İyi bir komşumuyuz?

25-04-2024 12:23 457 kez okundu.

İyi bir komşumuyuz?

Dinimiz İslam, hayatı bütünüyle kucaklayan bir dindir. Sadece iman ve ibadet hayatımıza dair değil toplumsal hayatımıza dair de birtakım kurallar koyar. Nitekim kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.”(Nisa-36)

Komşularımıza karşı Sorumluluğumuz var…

Bu ayet-i kerimeden hareketle Rabbimiz bize kendisine iman ve itaat etmemizin yanı sıra ailemize, akrabalarımıza, komşularımıza ve içinde yaşadığımız topluma karşı birtakım sorumluluklar yüklemektedir. Zaten sosyal hayatımıza baktığımız zaman da ailemizden sonra en yakınımızda komşularımız bulunmaktadır. Bu yakınlığı Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde: “Cebrâil bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım.”(Buhari) buyurmak suretiyle ifade etmiştir.


Komşularımızın iyi ve kötü gününde yanlarında olalım…

Komşularımıza dair sorumluluklarımıza gelince Sevgili Peygamberimiz (sav), farklı hadis-i şeriflerinde komşularımızın hasta olduğunda ziyaret edilmesini, Vefat ettiklerinde  cenazesine katılınmasını, borç istediğinde verilmesini, herhangi bir konuda yardım istediğinde yardımcı olunmasını (Beyhaki)tavsiye etmiş, komşumuzun kötü huylarının araştırılıp dedikodusunun yapılmasını ise yasaklamış(Ebu Davut)ve “Allah katında komşuların hayırlısı, komşusuna faydalı olandır.”(Birr)buyurarak komşularımıza her alanda iyi davranmamızın Allah katındaki derecemizi belirleyeceğini ifade etmiştir. Atalarımız da “Ev alma komşu al.” ve “Komşu komşunun külüne muhtaçtır.” gibi sözlerle komşuluk ilişkilerinin ne denli önemli olduğunu belirtmişlerdir.

Aynı binadayız fakat birbirimizi tanımıyoruz…

 Maalesef günümüzde  komşuluk ilişkilerine yeterince önem verilmiyor. Aynı apartmanda yaşayıp birbirini tanımayan, aynı asansöre bindiği halde birbirine selam vermeyen komşularımız var. Oysa Peygamber Efendimiz (sav), “Yanı başındaki komşusu açken, tok yatan kimse iman etmemiştir.”(musannef) buyurarak komşularımızın sıkıntılarına kayıtsız kalmamızın imanımızla alakalı olduğunu ifade etmiştir. Yine bir başka hadisinde Efendimiz (sav), “Bir Müslüman öldüğünde, en yakın komşularından üç hane halkı kendisinin iyi bir insan olduğuna şahitlik ederlerse, Yüce Allah, "Bildikleri kadarıyla şahitlikte bulunan kullarımın şahitliğini kabul ettim ve kendi bildiklerimi de bağışladım." buyurur.”(i-Hanbel)demek suretiyle komşumuzun hakkımızdaki iyi şahitliğinin Allah katında kabul edilip bağışlanmamıza vesile olacağını müjdelemekte, “Komşusunun, kendisine kötülük yapabileceği kaygısından kurtulamadığı kimse cennete giremez.”(Müslim)buyurarak komşularımıza karşı kötü davranışlarımızın da cennete girmeye engel olabileceğini bildirmektedir.

Özele; müslüman olarak en büyük arzumuz cennete girmek ve orada Peygamber Efendimize (sav) komşu olmaktır. Bu arzumuzu gerçekleştirmenin yolunun yukarıda zikrettiğimiz hadis-i şeriflerden hareketle önce komşularımıza gerçek manada komşu olmaktan geçtiğini unutmayalım. Bu iyi günleri fırsat bilip komşularımızla ilişkilerimizi tamir etmeye, bina ve komşuluk kurallarına uymaya çalışalım. Komşularımıza karşı davranışlarımızın bizi cennete götürebileceğini unutmayalım. 

O halde; hiçbir ayrım yapmadan bütün komşularımızın haklarına riayet etmeli, onlarla iyi ilişkiler kurmalı, onlara her zaman iyilikte bulunmalı ve herhangi bir şekilde zarar vermekten sakınmalıyız.

Haftaya görüşmek dileğiyle…

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)