https://siirtpusulahaber.com/files/uploads/user/d0cce52c6aeb5cbe0ca8534ab34de940-85a0fc4750d6ef0403de.jfif
Nezir OBUT

Ramazan gitti dini hayatta bitti mi?

18-04-2024 17:24 366 kez okundu.

Ramazan gitti dini hayatta bitti mi?

Ramazan orucu ve bayramını geride bıraktık. Mevlam tutmuş olduğumuz oruçları, kıldığımız teravihleri, nafile namazları, okuduğumuz hatim ve Kur’an’ları, verdiğimiz iftar yemeklerini, fıtır sadakalarını ve zekâtlarımızı kabul eylesin. Her birini kat be kat fazlası ile mükâfatlandırsın inşallah.

Ramazan Kazanımlarımızı devam edelim…

Ramazan-ı Şerif’te dini şuur kazanmış bir insan, Müslümanlığını elbette Ramazan ayı ile sınırlamaz, Belki Ramazan’da kazandığı ibadet alışkanlıklarını iyice benimser, Ramazan sonrasında da aynen devam ettirme sadakati gösterir, bir ihmal ve ilgisizlik yanlışına düşmez. Zira Rabbimizin emrettiği Müslümanlık günlük, aylık değil ömür boyu devam eden Müslümanlıktır. Nitekim ibadetin son nefese kadar sürmesi gerektiğini emreden Rabbimiz, Hicr Suresi’nin son ayetinde böyle buyurmaktadır: “Sana ölüm gelinceye kadar ibadetine devam et!” Onun için Müslüman ‘Ramazan gitti, dini hayat bitti’ demez. Ramazan gider; ama dini hayat ömür boyu sürer, son nefese kadar devam eder. 

Amelin azı ama devamlısı makbuldür…

Ramazan ayında bazı kazanımlar elde ettik. Önemli olan edindiğimiz kazanımları Ramazan ayına has kılmak değil, Ramazan’ın sonrasında da devam ettirmektir. Çünkü Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.): “Amelin azı ama devamlısı makbuldür” buyurmaktadır.


6 günlük Şevval orucu önemli…

Ramazanda oruç tuttuk. Ramazan sonrasında sağlığı yerinde olanlar Şevval ayından altı gün oruç tutabilir, sanki bir yıl oruç tutmuş gibi sevap kazanabiliriz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.): “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval'den de altı gün daha eklerse, bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur” buyurmaktadır. Her bir hayırlı amel on sevap kazandırır. Otuz günlük Ramazan orucu üç yüz günlük oruca, altı günlük Şevval orucu da atmış güne tekabül eder ki bu da üç yüz atmış güne tekabül eder. Bu da hicri takvime göre bir yılı geçer. Şevval ayından sonra ki aylarda da Peygamberimizin (s.a.s.) sünnetlerinden olan Pazartesi, Perşembe oruçlarını veya her hicri ayın on üç, on dört ve on beşine tekabül eden eyyamül bid orucunu tutabiliriz. Ya da en azından her aydan üç gün nafile oruç tutabiliriz.

Ramazan ayındaki Cami alışkanlığımızı devam ettirelim…

Ramazan ayında camilere gittik, cemaat namazları ve teravihleri kıldık. Ramazan ayından sonra hiç değilse en az bir vakit namazımızı camide cemaatle kılabilir, sevabımızı yirmi yediye katlayabiliriz. Peygamberimiz (s.a.s.): “Camide cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir” buyurmaktadır.

Ramazan ayının her günü kalktığımız sahurlarda yani seher vakitlerinde kılmış olduğumuz teheccüt namazlarımızı Ramazan ayından sonra da sürdürebilir. Seherlerde bağışlanma talebinde bulunanlar zümresine ilhak edilebiliriz.

Hâsılı bir tatlı ve neşeli olan Ramazan ayında kazandığımız günahtan kendini sakındırma ve hür irade ile kendimizi tutma melekesi ile kazandığımız oruç, cemaat namazı, sadaka verme ve benzeri güzel melekeleri Ramazan ayında bırakmayarak tüm yıla yayabilir, depolanan bir enerji misali bir sonraki Ramazan ayına erişinceye kadar kendimize yol azığı yapabiliriz.

Ramazan ibadeti konusunda bir ibretli hatıra: 

Bayram namazını kıldıktan sonra yaklaşan bir zat, İmamdan helallik isteyerek şöyle der: – Hocam, Ramazan boyunca bize vaaz ettin, teravih kıldırdın hakkın geçti, helal et, gelecek Ramazan’da yine görüşmek üzere haydi Allah’a ısmarladık, kalın sağlıcakla!

– Bayram namazında camiden böyle helalleşerek ayrılan bu Ramazan Müslüman’ı başında takkesi, elinde tespihiyle evinin yolunu tutar. Kapıya gelince hanıma seslenir: Hanım aç kapıyı da al şu takkeyi, tespihi sandığın en emin yerine sakla. Gelecek Ramazan’da yine lazım olacak. O zaman tekrar isteyeceğim bunları senden.

İşte bu şekilde düşünenlerin Allah’ın ve Resul’ünün istediği anlayış değildir. Hadis bu yanlış anlayışı şöyle tashih etmektedir: “Efdal’ül A’mali Edvemüha vein Kalle” Amellerin en faziletlisi, devamlı olanıdır. Ramazan’dan sonra bırakılanı değil.


Bu itibarla, gönlümüzün istediği, Ramazan’da kazandığımız ibadet aşk ve şevkimizi Ramazan’dan sonra da sürdürüp ömür boyu devam ettirmektir. Rabbimiz cümlemizi, ibadetlerimizi ara vermeden devam ettirme aşk ve azmimizi muvaffak eylesin! 


Dua ile kalınız

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)