Siirt Haber / Siirt Pusula Haber
HV
23 ARALIK Pazartesi 19:11

83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi

Nezir OBUT
Nezir OBUT
Giriş Tarihi : 04-04-2024 13:49

83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi

Allah’u Teala’nın insanlığa ikram ettiği bin aydan daha hayırlı, bir ömre bedel kıldığı zamanların en faziletli ve bereketlisi olan Kadir Gecesini idrak etmenin sevinç ve heyecanı içerisindeyiz.

Evet Cuma’yı- Cumartesi’ye bağlayan gece Allah nasip ederse bir ömre bedel olan, Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini idrak edeceğiz.


Kur’an bu ay indirilmeye Başladı…

Kadir Gecesi Meleklerin kutladığı bir gecedir. Kadir Gecesi; gecelerin en feyizli ve bereketlisidir. Kadir Gecesi; bin aydan hayırlıdır. Çünkü Kelamullah olan Kur’an-ı Kerim bu gecede inzal olmaya başladı.
Yüce Mevla’m Kadir gecesinde “Gerçek biz Kur’an-ı Kadir Gecesinde indirmeye başladık” (Kadir suresi,)buyuruyor. Kadir Gecesi aynı zamanda bütün Melaikei kiram Cebrail (a.s) beraber yeryüzüne, insanlık arasına; rahmet huzur ve bereket dağıtmak üzere inerler. 

Kur’anı-ı Kerim “ Onda Melekler ve Ruh (Cebrail a.s.) Rablerinin izni ile her bir iş için iner de iner” (Kadir suresi  ,4 )buyuruyor.


Selamet Gecesidir 

Kadir Gecesi bir diğer özelliği ve güzelliği selamet gecesi olması, inanan insanlar için tan yeri ağırıncaya kadar huzur, selamet, bereket ve lütufların ihsan edilmesidir.

Yüce Mevla yine Kadir suresinde; ”O gece tan yeri ağarıncaya kadar bir selamdır.

Rahmet, bereket, huzur, mutluluk ve insanların bahşedildiği gecedir” (Kadir suresi/5) buyurmaktadır.

Kadir gecesi yeni bir başlangıç olsun

Böyle feyiz ve bereketle dolu ve bütün zamanların tacı olan Kadir Gecesi; bizim için, yeniden bir çok güzelliklere adım atmanın başlangıcı, gönlümüzü kirleten günahlardan kurtulmanın bir fırsatı, Bizi Allah’a karşı mahcup eden, onun sevgisinden uzaklaştıran, isyanlardan kurtuluşun ilk adımı, tövbelerimizle Allah’a yönelmenin bir zemini olması lazım.

Ahlakımızı güzelleştirelim

Bizim başta Yüce Mevla ve insanlar tarafından sevilmemize vesile olan ahlaki güzelliklerle bezenmenin bir fırsatı olması, hayatımızı cennetlere çevirecek ağzımızın tadı, gönlümüzün huzuru ve mutluluğumuzun kaynağı olacak ibadetlerle bezenmenin bir başlangıcı olması lazım.
Kadir Gecesi Kur’an gecesi dolayısıyla hayatımızı, gönlümüzü, ruhumuzu Kur’an’ın nurlu ve rahmet ışıklarıyla aydınlatmanın bir fırsatı olması lazım.
Huzur ve mutluluğa susamış  gönüllerin sabaha kadar rahmet akan selamet gecesinde huzura ve mutluluğa atılan ilk adım ve bir daha günahlara dönmemek üzere Allah’a vereceğimiz söz olması lazım.

Geceyi ibadetle geçirelim…

Evet Cuma’yı Cumartesiye bağlayan gece Kur’an gecesidir.
O halde inanan insanlar doya doya Kur’an okumalı, sadece okumakla kalmayıp okuduğu Kur’an’ın manasını da anlamalı, anlamakta yetmez, insanlığın ihtiyacı olan hayat ölçüleri ve mutluluk ışıkları olan İlahi düsturları önce kendi hayatına uygulayıp sonra bilimin ışığında insanlığa sunması lazım.
Evet bu gece Cebrail (a.s.) beraber Melaike-i Kiram insanlık arzına teşrif buyurur. Meleklerin indiği gece uyanık olmak lazım. Gönlümüz, gözümüz, sinemiz açık olması lazım. Zira manevi misafirlerimiz var. Bu geceyi dakikası dakikasına hatta saniyelerine varıncaya kadar değerlendirmek gerekir. Kendimizi ahiret sandukası olan bir namaz seccadesine atıp doya doya ibadet edip Peygamberimizin ümmetine armağan ettiği dua ile “Allah’ım şüphesiz sen affedicisin, affı seversin, beni de affeyle!” diyerek gönülden kopup gelen gözyaşlarıyla tövbe ve istiğfar ederek bir daha ayrılmamak üzere iyilere dönüşümüzü ilan etmeliyiz.
Kadir gecesi Allah’a kalkan ellerin, O’nu anan dillerin, O’nu zikreden gönüllerin mahcup ve mahzun edilmediği bir gece olduğu, yapılan dualar geri çevrilmediği için bu gecede bol bol dua edelim. Milletimizin ve memleketimizin kalkınması, huzuru, barışı ve mutluluğu için ailemiz, çoluk-çocuğumuz ve bütün insanlığın huzur ve barışı için dua etmeliyiz.
Yalvarış ve yakarışımızı en içten dualarla Allah’a sunarak dua etmeliyiz.

Zira Peygamberimiz (s.a.s) “Kim Kadir gecesini fırsat bilir kendini affettirmeye çalışarak geceyi ihya ederse günahları affedilmiş olarak gecenin sabahına çıkar” (Buhari,4;235) buyurmuştur.
Büyüklerimizi bilhassa anne babamızı ziyaret ederek, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayarak, insanlara güler yüzle sevgi dağıtıp, çocukları sevindirip, hakkı olanların haklarını ödeyip, çevremize sevgi ve hoşgörü örnekleri sunarak muhtaç olan sinelere rahmet akıtarak değerlendirmeliyiz.

Bu vesileyle;
Siz, aileniz, milletimiz ve İslam aleminin Kadir Gecesini tebrik ediyor,  Yüce Rabbimizden; sonsuz rahmetinin yeryüzünü kuşattığı, evrensel mesajlarının insanlığı, kararan dünyamızı aydınlattığı bu gece hürmetine oruçlarımızı ve tüm ibadetlerimizi kabul buyurmasını; bu gecenin İslam aleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın sıhhat, hidayet, barış ve huzuruna, Gazze, Filistin, Türkistan’ın kurtuluşuna, hertürlü afetlerden hıfz-u emin olmamıza vesile olmasını niyaz ederim. Kadir Gecesi nezd-i ilahide kadrimizin yüceliğine vesile olsun.

Dua ile kalınız…

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)