Siirt Haber / Siirt Pusula Haber
HV
23 ARALIK Pazartesi 18:46

Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri

Nezir OBUT
Nezir OBUT
Giriş Tarihi : 22-11-2024 10:20

Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri

Tarihin derinliklerinden günümüze kadar taşınan bir söz vardır: “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” Bu cümle, Hz. Ali’ye (r.a) atfedilir ve bilgiye verilen değeri en güzel şekilde ifade eder. Ancak bu söz sadece bir vefa ifadesi değil, aynı zamanda ilmin ve öğreticinin hayatımızdaki yerini hatırlatan derin bir öğüttür.

İslam, insanları ilim öğrenmeye teşvik etmiş ve ilk vahiyle bu mesajı insanlığa sunmuştur. “Oku! Yaratan Rabbinin adıyla oku!” (Alak, 96/1) ayeti, her Müslüman’ın hayatında ilmin merkezde olması gerektiğini bildirir. İlmin cinsiyet, zaman ve mekân sınırı tanımadan her bireye farz kılındığı İslam dininde , bilginin ışığında yürümek, cehaletin karanlığını aydınlatmak kaçınılmazdır.

Eğitim: Karanlıktan Aydınlığa Açılan Kapı

Bilgi, insanı yalnızca bireysel anlamda geliştirmekle kalmaz, toplumsal kalkınmanın da anahtarıdır. Karanlıktan aydınlığa çıkış, yanlıştan doğruya ulaşma, insanın hem aklını hem de kalbini ilimle beslemesiyle mümkündür. Yüce Allah, “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer, 39/9) buyurarak ilmin insan hayatındaki önemini en veciz şekilde bizlere emretmiştir. 

Bugün de öğretmenlerimiz, çocuklarımızın ellerinden tutarak onları bilgiyle buluşturmakta, onları yalnızca akademik değil, ahlaki anlamda da inşa etmektedir. Bilginin sadaka-i cariye niteliğinde olduğunu unutmamak gerekir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: “Bilmeyenlere ilim öğretmek sadakadır. Sadakanın en faziletlisi de bir Müslüman’ın ilim öğrenmesi ve başkalarına öğretmesidir.”

Öğretmenlik: Kutsal Bir Meslek

Öğretmenlik, sıradan bir meslek değil, peygamber mesleğidir. Peygamberimiz (s.a.v), “Ben ancak bir muallim/öğretmen olarak gönderildim.” buyurarak bu mesleğin önemini vurgulamıştır. Tarihin her döneminde Müslümanlar, ilme ve ilim sahiplerine değer vermiş, onları yüceltmiştir. Hz. Ali’ye atfedilen “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” sözü de bu anlayışın bir nişanesidir.

Eğitimin temeli, bilgiyle ahlakı bir arada harmanlamaktır. Gelecek nesilleri bilgiyle donatmak ve onları güzel ahlakla yetiştirmek, toplum olarak en büyük hedefimizdir. Bu hedefe ulaşmanın yolu ise öğretmenlerimize verdiğimiz destek ve hürmetten geçer.

Minnet ve Şükran

Bu vesileyle, bizlere rehberlik eden tüm öğretmenlerimize ve hocalarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Dinimizin güzelliklerini, ahlakın inceliklerini ve ilmin aydınlığını bizlere aktaran Seydalarımıza, Kur’an Kursu öğreticilerimize ve eğitimcilerimize minnettarız. Hayatta olanlara sağlık ve afiyet, ahirete irtihal edenlere rahmet diliyorum.

Gelecek hafta yeni bir köşe yazısında buluşmak dileğiyle…
Dua ile kalınız.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)