Siirt Haber / Siirt Pusula Haber
HV
23 ARALIK Pazartesi 18:57

Geçmişin Muhasebesini Yapmak

Nezir OBUT
Nezir OBUT
Giriş Tarihi : 28-12-2023 20:34

Geçmişin Muhasebesini Yapmak

Ne Vakit biteceğini bilmediğimiz bir hayat yolculuğundayız. Yolumuz bazen geniş ve düz iken, bazen dar ve engebeli. Bazen günlük güneşlik bir havada ilerlerken, bazen fırtınanın ve karanlığın içinden geçiyoruz. Bu haftaki yazımızı Geçmişin muhasebesine dini açıdan bakacağız.


Yaşam Sayfasından bir Yaprak kopardık


Yeni bir yılın arefesindeyiz. Allah’u Teâlâ yarattığı en önemli mefhumlardan birisi de şüphesiz ki vakittir. Vakit, hayat yolculuğumuzda içinde yaşadığımız ve gelip geçmesiyle farkına vardığımız bir süreçtir. Bir günün, bir ayın, bir yılın sona ermesi hiç şüphesiz önemli bir hadisedir. Çünkü geçip gitmekte olan her vakit dilimi, müminin yaşam sayfasından koparılan bir yapraktır. Ömür sermayemizden bir yıl daha eksilmekte. Rabbimiz onun verdiği en büyük nimet, bizleri yoktan var eylemesidir. İmanımız ve ibadetlerimiz, var olmamız ile anlamlı ve mümkündür. Varlığımızın en büyük delili ise, vakit denen sürecin içerisinde ömür diye nitelen hayat nimetidir. Yüce Rabbimiz, hepimize hayırlı, bereketli ve sağlıklı bir ömür lütfeylesin.
                      
Vakit Nakit mi?

Bizler Müslümanlar olarak, vaktimizi nasıl değerlendirdiğimiz son derece mühimdir. Vaktin tanzimi için birer vesile olan Ay da Allah’ın ayetidir, Güneş de Allah’ın ayetidir. Aslolan, Allah’u Tealâ’nın bizlere bahşettiği Vakit nimetini ve emanetini nasıl değerlendirdiğimizdir. Sayılı nefeslerimizi nasıl ve hangi amaçla harcadığımızdır. Ömür denen sermayemizi yaratılış ve varlığımızın gayesine uygun olarak kullanıp kullanmadığımızdır. Hayatımızın hiçbir dönemini boş geçirmememizi bize emreden Mevlamız; “Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul. Ancak Rabbine yönel ve yalvar.”[İnşirah 7] diyerek, her anımızı değerlendirmemizi ve içinde olduğumuz vaktin kıymetini bilmemiz gerektiğini buyurmaktadır.
                       
Beş Şeyin değerini bilin

Peygamber Efendimiz (SAV)  hayatın akışı içinde dikkat etmemiz gereken hususları veciz bir üslupla ifade etmektedir; “Beş şey gelmeden önce beş şeyin değerini iyi bil; ihtiyarlıktan önce gençliğin, hastalıktan önce sağlığın, yokluktan önce varlığın, meşguliyetten önce boş Vaktin ve ölümden önce hayatın.” Tarihte büyük medeniyetler kurmuş millet ve topluluklar, zamanın değerlendirilmesine büyük önem vermişlerdir. Dünyevi ve uhrevi planda başarı, vaktin verimli kullanılması ile mümkündür. Kur’ân-ı Kerîm’de, vakte yemin edilerek başlayan Asr suresi vardır. İslam büyüklerinden biri şöyle der: “Ben Asr suresinin manasını bir buz satıcısından öğrendim. Çünkü o pazarda şöyle bağırıyordu: ‘Sermayesi eriyen bu şahsa merhamet edin!’ İnsana verilen ömür de bir buz misali devamlı eriyip tükenmektedir. Eğer bunu ziyan eder veya yanlış yere harcarsa, insanın hüsranına sebep olur.”

Yılbaşı Kutlaması ve Kültürümüz

Sonuç itibariyle toplumumuzda “yılbaşı kutlaması” olarak yapılan eğlencelerin dinimiz ve kültürümüz açısından hiçbir temeli yoktur. Bu günlerde bize düşen, geçen bir yılın muhasebesini yaparak gelecek bir yılda hatalarımızı tekrarlamamak ve kendimizin, toplumumuzun ve Yüce Rabbimizin razı olacağı davranışları yapmaya gayret göstermek olmalıdır. 

Rabbimiz bizleri, vaktin kıymetini bilen ve vaktin getirdiği şerlerden muhafaza olunan kullarından eylesin, çevremizdeki insanlara her vakit  en güzel örnek olmayı nasip eylesin. 

Haftaya görüşmek dileğiyle selam ve dua ile…

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)
ÇOK OKUNANLAR