Siirt Haber / Siirt Pusula Haber
HV
23 ARALIK Pazartesi 19:38

Kurbanlarınızı tazim ediniz!

Nezir OBUT
Nezir OBUT
Giriş Tarihi : 06-06-2024 16:14

Kurbanlarınızı tazim ediniz!

“Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah'a ulaşacaktır. Allah'a ulaşacak olan ancak sizin O'nun için yaptığınız gösterişten uzak amel ve ibadettir. Size doğru yolu gösterdiğinden, Allah'ı yüceltmeniz için onları böylece sizin buyruğunuza vermiştir. İyilik yapanlara müjde et.” HAC 37)


Kurban; Kurban bayramı günlerinde, Allahü tealanın rızasını kazanmak niyetiyle kesilen hayvandır. Şafii’de Kurban kesmek, sünnet-i müekkede, Hanefide Vaciptir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Adem oğlu, Nahr günü, kurban kesmekten , Allahü tealaya daha sevimli bir amel işlememiştir. Şüphe yok ki kurban edilen hayvan kıyamet günü; boynuzları, kılları ve ayakları ile gelir. Onun kanı daha yere düşmeden, Allah onu kabul eder. Binaenaleyh onun için gönlünüzü hoş tutun.”
“Ben, kurban kesmekle emrolundum. Sizin için de sünnettir.”
“Kurbanlarınızı tazim edin! Çünkü onlar, Sırat üzerinde bineklerinizdir.”

Kurbanlık hayvanın şartları

Kurban edilecek hayvanda, aranan şartlar şunlardır:

1- Kurban olacak hayvanın; koyun, keçi, sığır, manda ve deve cinsinden olması lazımdır. Başka cins hayvandan kurban olmaz.
Koyunun kurban olabilmesi için; en az bir yaşını bitirip ikiye girmiş olması gerekir.
Keçi, sığır ve mandanın, en az iki yaşını bitirip üç yaşına girmiş olması gerekir.
Devenin ise, en az beş yaşını bitirip altıya girmiş olması gerekir.
Koyun ve keçi, ancak bir kişi için kesilebilir. Deve, sığır ve manda ise, yedi kişi için de kesilebilir.

2- Hayvanın; kurban olmasına mani bir kusurunun bulunmaması. Kör, topal, çok zayıf, hasta; kulağı, kuyruğu, memesi veya dili kesik; dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş olan hayvandan kurban olmaz.

3- Kurbanın; zamanında kesilmesi gerekir. Kurban kesmenin ilk vakti; kurban bayramının birinci günü, güneş doğduktan sonra, iki rekât bayram namazı kılacak ve bayramın iki hutbesini okuyacak kadar zaman geçdikten sonra başlar ve bayramın dördüncü günü, güneşin batışına kadar devam eder. Gece vakti, kurban kesmek mekruhtur. Hanefide üçüncü gün sonuna kadardır. 

4- Niyet etmek. Niyet; kurban kesileceği zaman getirilebildiği gibi, daha önce de getirilebilir. Kurbanı keserken:
“Allahümma haza minke ve ileyke fetekabbel minni kema tekabbelte min seyyidina Muhammedin nebiyyike ve İbrahime halilike” demek sünnettir.
Kurban etini veya derisini satmak caiz değildir. Kesen kimse, adak olmayan kurbanın etinden yiyebilir, ailesine ve hatta zenginlere de verebilir. Sadece bir parçasını çiğ olarak, fakirlere vermek şarttır.

 Adak kurbanı kesmenin hükmü nedir? Etinden kimler yiyemez?

Kurban adayan kişinin kurban kesmesi vaciptir. Eğer kişi bu adağı, bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir. Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usûl ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi bunların dışında kalıp zengin olanlar da yiyemez (Zeylaî, Tebyîn, 6/8; Bilmen, İlmihal, 304-305). Eğer kendisi veya bu sayılanlardan biri yerse, yenilen etin bedelinin yoksullara verilmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 8/199-203).

Adak kurbanı düğün vb. toplantılarda ikram edilebilir mi?

Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin eşi, usûl ve fürûu (yani annesi, babası, nineleri, dedeleri, çocukları, torunları) ve dinen zengin sayılan kimseler de yiyemezler. (Zeylaî, Tebyîn, 6/8). Adak kurbanının etini bu sayılanlar dışında kalan ve dinen fakir olan kimseler yiyebilirler.
Düğün vb. toplantılarda fakirlerin yanı sıra zenginler de bulunabileceğinden, adak kurbanının bu gibi yerlerde ikram edilmesi caiz olmaz. Eğer böyle bir durumda, adakta bulunan kişinin kendisi, usûl veya fürûundan birisi ya da zengin biri yemiş bulunursa, yenilen miktarın bedeli fakirlere tasadduk edilmelidir (İbn Nüceym, el-Bahr, 8/199-203).

Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka nisap miktarı mala sahip olup seferi olmayan her Müslümanın yerine getirmekle yükümlü olduğu malî bir ibadettir. Bu malın artıcı (nâmî) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaz. Buna göre yukarıda zikredilen şartları taşıyıp, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80,18 gr. altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir.

Akika nedir? kimin için kesilir…

Bebeği olan kimsenin, akika kesmesi sünnet-i müekkededir. Akikayı, doğumun yedinci günü kesmek sünnettir. Çocuğun doğduğu gün, bu yedi güne dahildir.Çocuk ergenlik çağına varıncaya kadar akikası, onun nafakasını vermekle mükellef olan kimse tarafından kesilir. Bu süre içinde kesilmediği takdirde, ergenlik çağından sonra, kendisi kesebilir.Erkek çocuk için iki, kız için bir hayvan kesilir. Güneş doğarken kesmek müstehabdır.

Akikayı keserken şöyle denir:
“Bismillahi vallahü ekber Allahümme haza minke ve ileyke Allahümme hazihi akikatü fülan.”
Meali:
(Allah’ın ismiyle, Allah en büyüktür. Allah’ım! Bu, sendendir ve sanadır [senin rızan için kesiliyor.] Allah’ım! Bu, falancanın akikasıdır.)

Akika kesilince kemikler kırılmadan, eti sıyrılır ve pişirilip dağıtılır. Eti fakirlere göndermek, onları eti yemeğe davet etmekten efdaldir. Sadece sağ ayağı, uyluk’un köküne kadar çiğ olarak ebeye verilir.

Kurban olacak hayvanda aranan şartlar, akika olacak hayvanda da aranır. Ancak akika her zaman kesilebilir. Kurban ise, sadece kurban bayramında kesilir.

Doğumun yedinci günü akika kesildikten sonra, bebeğin saçının tıraş edilmesi, kesilen saçın ağırlığınca altın, bu mümkün değilse gümüş sadaka verilmesi sünnettir. Sonra çocuğa güzel bir isim verilir.

Bebek ilk doğduğu zaman; sağ kulağına ezan, sol kulağına da ikamet okumak ve ağzına hurma sürmek sünnettir. Hurma yoksa, başka bir tatlı sürülür. Doğumdan sonra babayı tebrik etmek de sünnettir.

Haftaya görüşmek dileğiyle dua ile kalınız…

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)