Siirt Haber / Siirt Pusula Haber
HV
23 ARALIK Pazartesi 18:36

Namaz kılmanın hikmet ve önemi 

Nezir OBUT
Nezir OBUT
Giriş Tarihi : 16-11-2023 16:42

Namaz kılmanın hikmet ve önemi 

Namaz gerçek manası ile kulun Allah’u Taala  ile münacatı onunla konuşmasıdır. Namaz gerçek anlamda kulun Yüce Yaradan'ı ile buluşması, onunla aracısız ve teklifsiz buluşmasıdır. İşte bu nedenle namaz son derece kıymetli ve kula Allah'u Teala'nın bir lütfudur. Namazı terk etmek, namaz kılmamak büyük günahtır.

Dinin Temeli Namazdır

Yüce Rabbimiz, kendisini tanımamız için bizleri yaratmış, bize doğru yolu göstermek için de Peygamberleri vasıtasıyla dinini bildirmiştir. Her şeyin bir temeli olduğu gibi, dinin temeli de namazdır. Nitekim, Ankebût suresinin 45'inci ayet-i kerimesinde Yüce Allah; “Kitap’tan sana vahyedilenleri oku, namazı dosdoğru kıl. Kuşkusuz namaz (insanı) hayâsızlıktan ve kötülükten men eder. Allah’ı anmak her şeyden önemlidir.” diye buyurmuştur.
Namazın en büyük hikmeti, kulu maddi ve manevi kirlerden arındırması ve Rabbine bağlamasıdır. Bu sebeple sevgili Peygamberimiz, beş vakit namazı, kişinin evinin önünde akan nehre benzetmiş, nasıl ki günde beş defa nehirde yıkanan kişide kirden eser kalmazsa, namazını devamlı ve hakkıyla kılan kişide de günahtan eser kalmayacağını bildirmiştir.(müslim-283)

Yine Rasülullah’ın buyurduğu gibi; güzelce abdest alınarak kılınan vakit namazlarının arasında işlenen günahlar, Allah’ın affına mazhardır. (Müslim)

Efendimizin namaz hakkındaki bu sözleri,, “...Şüphesiz ki iyilikler kötülükleri yok eder...”(Hud 114)ayet-i celilesini açıklar mahiyettedir.


Namazlarımızı ihmal etmeyelim!

Vaktine riâyet edilerek ve hakkı verilerek kılınan namaz, kul için büyük bir vakit disiplinidir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de “Şüphe yok ki namaz mü’minler üzerine vakitleri belli olarak yazılmış bir ödevdir.”(Nisa 103) buyrularak, namazın vakitlere göre kılınmasının vazgeçilmezliği ifade edilmiştir.

İnsanı yazın sıcağında-kışın soğuğunda, sabahın alacakaranlığında-gündüz işlerin yoğunluğu arasında, hayatın akışına ara verip Rabbinin huzurunda durmaya sevk eden kuvvet, kul ile Rabbi arasındaki bağdan başka bir şey değildir. Kişi, namazını vaktinde ve gerektiği gibi kılmaya özen gösterdikçe, kalbi Rabbine bağlanır. Böylelikle o, dünyanın sıkıntıları arasında ezilmiş güçsüz bir varlık olmaktan çıkar, iki cihanda Hak Teâlâ’nın aziz misafiri kimliğine bürünür.
Nitekim Yüce Allah bir Hadis-i Kudsi’de sevgili Peygamberimize şöyle seslenmektedir: “Ümmetine beş vakit namazı farz kıldım. Bu namazları vaktinde ve hakkını vererek kılanları cennetime almayı vaad ettim.”(ibni mace)


Namaz insanı arındırır!


Görüldüğü üzere namaz, bu dünyada insanı kirlerden arındırmakta, ahirette de kurtuluşa erdirmektedir. Kul, Allah’ın emrettiği beş vakit namazın yanında nafilele ve sünnetleri de kılarak Rabbine yaklaşma gayreti içerisinde olmalıdır. 
  
 Aceleyle kılınan namaz, namaz sayılmaz (KISSA)

Peygamberimiz (a.s.m.), itinasız kılınan namazı, namaz saymazdı. Bir gün gelişigüzel namaz kılan bir kimseye:

– Dön de, namazını yeni baştan kıl. Çünkü sen namazı kılmış olmadın, dedi. Adam dönüp yine eskisi gibi kıldı. Peygamber Efendimiz (a.s.m.) yine ona:

– Dön, yeni baştan kıl. Çünkü sen namazı kılmış olmadın, diye buyurdu ve bu ihtar üç defa vuku buldu. En sonunda adam:

– Seni hak din ve kitapla gönderen Allah’a yemin ederim ki, ben bundan başka türlüsünü bilmiyorum, bana doğrusunu öğret, dedi. Bunun üzerine Efendimiz (a.s.m.):

– Namaza duracağın zaman tekbir al. Sonra ne kadar kolayına gelirse, o kadar Kur’ân oku. Arkasından rükûa varıp, mutmain [azaların yatışmış] oluncaya kadar dur. Sonra başını kaldırıp ayakta doğruluncaya kadar dur. Daha sonra, secdeye varıp mutmain oluncaya kadar kal. Sonra başını kaldırıp mutmain oluncaya kadar otur. Bunu namazın bütününde böylece yap, dedi.


Bu vesileyle; Allah’ın rahmeti, inayeti ve selâmı, namaz kılanların üzerine olsun. Namaz kılmayanlar da inşallah ıslah olur ve tez vakitte kılmaya başlarlar. Cenâb-ı Hakk, okuyucularımızı iki cihanda aziz eylesin. Korktuklarından emin, umduklarına nail eylesin. Amin 

Haftaya görüşmek dileğiyle. Dua ile kalınız.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)
ÇOK OKUNANLAR