Siirt Haber / Siirt Pusula Haber
HV
23 ARALIK Pazartesi 18:45

Okumak Hayattır!

Nezir OBUT
Nezir OBUT
Giriş Tarihi : 31-10-2024 19:27

Okumak Hayattır!

Okumak ve yazmak, Yüce Allah’ın biz insanlara bahşettiği büyük nimetlerdendir. Ve insan olarak mükemmel bir yaratılışın payesidir. Okuma yazma, bir vahiy ürünüdür aslında.  Okumak, İnsanın bu dünyadaki temel sorumluluğu, Rabbini bilmek ve tanımaktır. Rabbimizi bilmenin yolu ise kendimizi ve kâinatı doğru okuyabilmekten geçer. Bu sorumluluk o kadar önemlidir ki, Kur’an-ı Kerim’in ilk inen ayetlerinde şöyle buyrulmuştur:

“Oku! Yaratan Rabbinin adıyla… O ki, insanı bir alak’tan yarattı. Oku! İnsana kalemle yazmayı ve bilmediklerini öğreten Rabbin gerçekten sonsuz kerem sahibidir.” (Alak 1-5)

Bilginin Yolculuğu: Sözlü Gelenekten Dijital Çağa

Eskiden duygu, düşünce, inanç ve kurallar sözlü gelenek yoluyla nesilden nesle aktarılırdı. Bilginin kaynağı insanların hafızasıydı. Ancak insanlar, bilgiyi kalıcı hale getirmek ve gelecek kuşaklara doğru aktarmak için kitaplar yazmaya başladı. Kitapların çoğalmasıyla toplumlar gelişti, kütüphaneler kuruldu ve medeniyetler inşa edildi.

Kitaplara erişim eskiden zorlu bir yolculuk gerektirirdi; bir bilgiye ulaşmak için günlerce yol gidilirdi. Bugün ise bilgiye ve kitaplara ulaşmak hem kolaylaştı hem de çeşitlendi. Kütüphanelerin sayısı arttı, internet gibi araçlar yerinde ve faydalı kullanıldığında bilgiye erişimi çok daha pratik hale getirdi.

Kitapların Değeri: Okumakla Gelen Farkındalık ve Yenilenme

Kitaplar ancak okunduklarında anlam kazanır; aksi takdirde işlevlerini yitirirler. Bu nedenle kitabın varlığı kadar, onunla buluşmak ve okumak da insanın gelişimi için gereklidir. Okumak yalnızca bilgi kazandırmaz; aynı zamanda farkındalık ve yeni bir bakış açısı sunar. İnsan okudukça öğrenir, fark eder ve yenilenir. Yenilenme ile birlikte daha önce göremediklerini görmeye, duymadıklarını duymaya, hissetmediklerini hissetmeye başlar. Böylece ufku genişler, anlama ve iletişim becerisi artar, insanî ilişkileri güzelleşir ve yeni tecrübeler edinir. Yaşama ve yaşatma sevinci artar; insan, dünya ve ahiret huzuruna kavuşur.

Okumanın Değeri ve Doğru Bilginin Rehberliği

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) de hangi bilgilerin değerli olduğunu şu duasıyla belirtmiştir: “Allah’ım! Fayda vermeyen ilimden Sana sığınırım.” (Tirmizî, 68). Bu nedenle, hem dünyamızı hem ahiretimizi mamur edecek, insanlığa fayda sağlayacak her kitap okunmaya değerdir.

Her gün ailece okumaya zaman ayırmalı ve bunu alışkanlık haline getirmeliyiz. Yorulan zihinlerimizi kitaplarla tazelemeliyiz. Unutmayalım ki, okumak dinimizin ilk emri ve bizim de en önemli görevimizdir.

Siirt 10. Kitap Fuarı Başladı

Bu yıl 10. kez düzenlenen Siirt Kitap Fuarı, şehrimizi kitapla buluşturarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Fuar kapsamında 55 stantta, 100’den fazla yayınevi ve 45’e yakın yazar kitapseverlerle buluşacak. Etkinlik 7 gün boyunca devam edecek ve 3 Kasım Pazar gününe kadar her gün 10.00 - 22.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.

Kitap dostlarını  bir araya getiren bütün yetkililerimize şükran ve teşekkürlerimi iletiyorum. 

Haftaya görüşmek dileğiyle dua ile kalınınız.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)