Siirt Haber / Siirt Pusula Haber
HV
23 ARALIK Pazartesi 18:45

Recep Ayında Oruç Tutmak

Nezir OBUT
Nezir OBUT
Giriş Tarihi : 18-01-2024 18:48

Recep Ayında Oruç Tutmak

Recep ayı,  İslam dini açısından önemli aylardan biridir. Bu ay geldiğinde Müslümanlar hal ve hareketlerine daha fazla dikkat eder, kendilerini ibadete verir. Mümkün mertebe kötülüklerden uzak durmaya çalışırlar. 

İslam âlimlerinin bildirdiğine göre; bu ayın bereketi çok fazladır. Recep ayı oruç tutmak için en uygun dönemlerden olduğu için sağlığı yerinde olanların oruç tutma isteğinin gerçekleştiği bereketli aylardan biridir.

Üç aylardan ilki olan recep ayı, günahlarından arınmak isteyenlerin bolca ibadet edeceği bir dönemdir. Yakınlaşmanın, bağışlanmanın ve tövbe etmenin ayı olarak bilinmektedir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) döneminde Recep ayında tutulan oruçlar, günümüzde de aynı şekilde tutulmaktadır.
Şimdi Sizlere recep ayında oruca ve kaza orucuna ve Oruç başlama ve son vakitlerine bir göz atalım. Niyeti ne zaman yapalım…


Üç aylarda oruca nasıl ve ne zaman niyet etmeliyiz?

Niyet etmek orucun şartlarındandır.
Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Her türlü oruç için mümkün oldukça, sabah vakti girmeden önce veya geceden niyet etmek en faziletli olanıdır. 
Kaza orucu tutmak isteyenler  gün batımından itibaren imsak vakti girmeden önce, “üzerimde borç olan ilk orucun kazasına...” ya da “en eski kaza orucumu yarın tutmaya” diyerek niyet etmesi gerekir. 

Kaza orucu olmayıp  Nafile oruca niyet edecek kişi ise şöyle niyet eder:
“Niyet ettim Allah rızası için yarınki orucu tutmaya” *şeklinde niyet etmesi yeterli olur. Bu niyeti akşam namazından ertesi günün kuşluk vaktine hatta öğle namazı vaktinin girmesinden az önceki vakte kadar devam eder. Öğle vakti girdikten sonra artık hiçbir oruca niyet edilemez.

Zevalden önce nâfile oruca niyet etmenin câizliğini gösteren hadisler bulunmaktadır. Bunlardan birinde, Peygamberimiz’in bir gün Âişe vâlidemize öğle yemeği hazırlayıp hazırlamadığını sorduğu, Hz. Âişe'nin yiyecek bir şey olmadığını söylemesi üzerine Peygamberimiz’in o gün oruç tuttuğu rivayet edilir.

Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu o zamana kadar bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir.

İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, El-Mezehip)

Allah’ım Recep ve Şaban’ı mübarek eyle…

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s),bu aylarda daha çok ibadet eder ve Allah’ım! Recep ve Şaban’ı hakkımızda mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur. Diye dua ederdi.

Bu duâ, söz konuyu ayların bereketinden istifâdenin, idrâk ve ihyâya bağlı olduğunu işaret etmektedir. Nitekim Receb-i Şerîf’in ilk Cuma gecesini de içine alarak bizlere, “Beş gece vardır ki, onlarda yapılan duâlar geri çevrilmez. Receb-i Şerîf’in ilk Cumâ gecesi (Reğâib Gecesi), Şa‘bân-ı Şerîf’in ortasında bulunan gece (Berâet gecesi), Cumâ gecesi, Ramazân ve Kurban Bayramı geceleridir.” beyânıyla rivâyet edilen müjde, mübârek zaman dilimlerini ihyâ etmenin önemini îzâh ile beraber, Reğâib gecesinin ihyâ açısından hususî önemini ifade etmektedir.

Haftaya görüşmek dileğiyle selam ve dua ile Allah’a emanet olunuz.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)