Siirt Haber / Siirt Pusula Haber
HV
19 NİSAN Cumartesi 16:50

Taziyelerde Kur’ân Okunurken Konuşmak ve Çay İçmek Caiz midir?

Nezir OBUT
Nezir OBUT
Giriş Tarihi : 17-04-2025 19:28

Taziyelerde Kur’ân Okunurken Konuşmak ve Çay İçmek Caiz midir?

İslam dini, zor zamanlarda Müslümanların birbirine destek olmasını emreder. Vefat eden bir kişinin yakınlarına başsağlığı dilemek, onları teselli etmek ve dua etmek dinimizin tavsiye ettiği güzel davranışlardandır. Taziye ziyaretlerinde ise çoğunlukla Kur’ân-ı Kerîm okunur, dualar edilir. Bu ortamda Kur’ân okunurken konuşmak ya da çay içmek gibi davranışların caiz olup olmadığı sıkça sorulmaktadır.


Kur’ân Okunurken Susmak Gerekir mi?

Yüce Allah Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyurur:

“Kur’ân okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin.”
(A’râf Suresi, 204. ayet)

Bu ayet, Kur’ân okunduğu zaman susulması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır. Tefsir âlimleri bu ayetin özellikle cemaatle namazda ya da hutbede Kur’ân okunması sırasında geçerli olduğunu belirtse de, genel olarak Kur’ân’a her ortamda saygı gösterilmesi gerektiği kabul edilmiştir.

Taziye yerinde Kur’ân okunurken konuşmak bu yüzden uygun değildir ve mekruh olarak değerlendirilir.
(İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, c.1, s.647)

Taziyede Kur’ân’a Saygı ve Peygamberimizin Tavsiyesi

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), taziye ortamlarında sabır tavsiye etmiş, dua ile destek olunmasını öğütlemiştir. Müslümanların birbirine karşı duyarlı ve saygılı olması gerektiğini vurgulamıştır.
(Tirmizî, Cenâiz, 74)

Bu çerçevede, Kur’ân okunurken edep ve vakar içinde davranmak bir müminin sorumluluğudur.

Peki, Kur’ân Okunurken Çay İçilebilir mi?

Eğer kişi sessizce Kur’ân’ı dinliyor ve çay içmek, tilavete olan saygısını zedelemiyorsa bu durum haram değildir. Ancak:
    •    Ortamın maneviyatı bozuluyorsa,
    •    Kişi çaya odaklanıp Kur’ân’ı dinlemeyi ihmal ediyorsa,
    •    Alışkanlık hâline gelmişse,

bu davranış edebe aykırıdır ve mekruh kabul edilir.
(İbn Kudâme, el-Muğnî, c.2, s.425)

Kur’ân okunurken asıl yapılması gereken, dikkatle dinlemek ve saygı göstermektir.


    •    Taziye yerlerinde Kur’ân okunurken konuşmak uygun değildir, mekruhtur.
    •    Ortamda sessizlik ve saygı hâkim olmalıdır.
    •    Çay içmek, dikkat dağılmadığı ve ortamın ciddiyeti korunuyorsa caizdir. Ancak yine de ölçülü olunmalı, Kur’ân okunurken dünyevî meşguliyetlere dalmaktan kaçınılmalıdır.


Menkıbe: Kur’ân Okunurken Konuşulmaz

İmam Şâfiî bir gün bir mecliste Kur’ân okunurken, bir adamın arkada fısıldaşarak konuştuğunu görür.
Ona şöyle der:

“Kardeşim! Seninle konuşmak isterdim ama şu anda Allah bizimle konuşuyor. Sen sustuğunda O’nu daha iyi işitebiliriz.”

Bu söz mecliste derin bir sessizlik oluşturur. Kur’ân tilaveti ise gönüllere daha çok tesir eder…

Haftaya görüşmek dileğiyle dua ile kalınız.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Yorgun Kalbe İlahi Dokunuş: Namaz Ramazan’ın Bereketini Yıl Boyu Yaşatalım Bayram Namazı Hanefi ve Şafii'de Nasıl Kılınır? Niyet Nasıl Getirilir? Meleklerin Yeryüzüne indiği gece :Kadir Gecesi Zekat Nedir, Kimlere Verilir? Fıtır Sadakası Nedir, Ne Zaman Verilir? Gıybet Oruç Bozar Mı? 11 Ayın Sultanı Ramazan: Rahmetin ve Bereketin Ayı Başlıyor Medine: Mübarek Şehir Beraat Gecesi’nde Allah’ın Rahmetine Sığınmak Nezir Obut Hoca: Kutsal Topraklarda Umre İbadeti ve Manevi yolculuk izlenimleri Şâban Ayının Fazileti Miraç Gecesi ve İlahi Hediyeler YOLCULUK NAMAZI: SEFERİLİK Manevi İklim: Üç Aylar Ömürden Eksilen bir yaprak Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)
ÇOK OKUNANLAR