Siirt Haber / Siirt Pusula Haber
HV
23 ARALIK Pazartesi 18:49

Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket

Nezir OBUT
Nezir OBUT
Giriş Tarihi : 28-11-2024 18:20

Ziyaretle Gelen Şifa ve Bereket

Hasta Ziyaretinin önemi

Yüce dinimiz İslam, insanın yaratılıştan sahip olduğu değerini ve ona duyulan merhameti esas alan bir dindir. İnsan, hem sağlıklı hem de hasta olduğu dönemlerde kıymetlidir ve daima şefkat ile merhamete muhtaçtır. İslam, sağlıklı zamanlarımızda birbirimize destek olmayı teşvik ettiği gibi, hastalık durumunda da kimseyi yalnızlığa ve çaresizliğe terk etmeyi hoş görmemiştir. Aksine, bir müslümanın, din kardeşinin hastalığına duyarsız kalmaması gerektiğini vurgulamıştır. Hasta ziyaretine gitmek, şifası için dua etmek ve moral desteği sağlamak, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) bizlere öğütlediği mühim görevlerden biridir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmuştur:
“Müslümanın, müslüman üzerindeki hakkı beştir: 
1-Selâm almak
2-hastayı ziyaret etmek
3-cenâzenin arkasından yürümek
4-davete icâbet etmek 5-
aksırana ‘yerhamükellah’ demek.” (Müslim, Selâm 26)

Yine, yüce Allah’ın “Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik” (Enbiya, 107) hitabına muhatap olan Peygamberimiz, merhamet ve şefkatin önemini bizzat yaşayarak göstermiştir. Hastaları sık sık ziyaret etmiş, onların gönlünü almış ve bizleri de bu davranışa teşvik etmiştir:
“Hastaları ziyaret ediniz, cenazeleri kabirlere kadar uğurlayınız. Bu size âhireti hatırlatır.” (Buhari, Cenaiz 8)
Başka bir hadis-i şeriflerinde ise şöyle buyurmuştur:
“Kim bir hastayı ziyaret ederse, Allah’u Taalanın rahmetine dalmış olur. Bir hastayı ziyaret ettiğin zaman onun duasını iste, çünkü onun duası meleklerin duası gibidir.” (Taberânî, Kebîr 8/246)

Hastalığın İnsan Psikolojisine Etkisi

Hastalık, kişinin hem duygularını hem de davranışlarını etkileyen zorlu bir süreçtir. Hafif veya ağır olsun, her hastalık insan psikolojisinde derin izler bırakabilir. Bu dönemde insanlar daha duygusal ve hassas hale gelir. Sağlıklı oldukları günlerde önemsemedikleri detaylar dikkatlerini çeker ve sevdiklerinin yakınlığını daha fazla ararlar. Hasta kişi, ziyaret edilmeyi, hatırının sorulmasını bekler; bu beklenti karşılanmadığında ise üzülür ve kırılabilir.

Bu sebeple hasta ziyareti, özellikle gurbette yaşayan veya yalnız olan kişiler için çok daha büyük bir anlam taşır. Yakın akrabası veya ailesi yanında olmayan bir hastaya destek olmak, onun moralini yükseltmek, din kardeşlerinin en mühim görevlerinden biridir.

Hasta Ziyaretinin Manevi Boyutu

Bir müslüman, hasta ziyaretine gittiğinde sadece bir dostunu veya akrabasını değil, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için bir vazifeyi yerine getirdiğini düşünmelidir. Yüce Allah, hasta ziyareti gibi güzel davranışlardan razı olduğunu ve bu ziyaretlerin kendi katında ne denli kıymetli olduğunu şu şekilde beyan etmiştir:
“Allah Teâlâ kıyamet gününde: Ey Ademoğlu! Hastalandım, beni ziyaret etmedin, buyurur. Ademoğlu: Sen âlemlerin Rabbi iken ben seni nasıl ziyaret edebilirdim, der. Allah Teâlâ: Falan kulum hastalandı, ziyaretine gitmedin. Onu ziyaret etseydin, beni onun yanında bulurdun. Bunu bilmiyor musun?” (Müslim, Birr 43)

Hasta ziyareti sünnet-i müekkede bir ibadet olmasının yanı sıra, müminlerin birbirine karşı sevgi ve dayanışma bağlarını güçlendiren çok kıymetli bir davranıştır. Çevremizde hasta olan kardeşlerimizi ziyaret etmeyi ihmal etmeyelim. Onlara manevi destek olarak dualarını alalım.

Yüce Rabbimden, tüm hastalarımıza acil şifalar nasip etmesini, bizleri de her türlü hastalık ve musibetten muhafaza etmesini niyaz ediyorum.

Haftaya buluşmak dileğiyle , dua ile kalınız.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Yemin nedir,  Keffaret nasıl ödenir ? İSTİŞARE EDEN KAZANIR ENGELSİZ BİR DÜNYA, ŞEFKATLİ KALPLERLE İNŞA EDİLİR… Bir Harfin Hikmeti ve Öğretmenin Değeri Stresle Baş Etmede İslam’ın Rehberliği Tüketimde Aşırılığın Bedeli: İsraf Okumak Hayattır! Arş’ın Gölgesinde Gölgelenecek Yedi Sınıf İnsan İyiliğe Niyet etmek Dünya Ahiretin tarlasıdır… Cemaatle Namaz kılmak ve Camii adabı HASET VE SÛ-İ ZAN Tövbe-i Nasuh nedir? Hz. Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası Peygamberimizin doğduğu, Rebiülevvel ayına girdik Gıybet ne demektir? "Sana darılana git!.." Kibir, maddî mânevî her iyiliğe engeldir MÜSLÜMANIN BİRBİRİ ÜZERİNDEKİ 5 HAKKI Hz. Yûsuf’un Müjde Dolu Rüyası ve İbretlik Kıssası… Aşure Günü Neden Önemlidir? Aşure Günü Oruç tutulur mu ? Önce Tedbir Sonra Tevekkül  Yaza Kur’anla Merhaba Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? Kurbanlarınızı tazim ediniz! SILA-İ RAHİM  HAC, ALLAH’IN DAVETİDİR Peygamberimiz ve Gençlik Allah-u Teâlâ'nın Hiç Sevmediği Helâl; "Boşanmak" Veysel karani hazretleri ve anne sevgisi İyi bir komşumuyuz? Ramazan gitti dini hayatta bitti mi? Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Niyet nasıl getirilir? 83 Yıl'a Bedel Gece : Kadir Gecesi Zekat nedir, Kimlere verilir? Fıtır sadakası nedir, ne zaman verilir? İmsak ve Oruç niyeti nedir? Ne zaman başlar? 11 Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor  11 Ayın Sultanı’nın Gölgesi Üzerimize Düştü BERAAT  GECESİ CUMARTESİ’Yİ PAZAR’A BAĞLAYAN GECEDİR Şaban Ayının Fazileti  Recep ayı bitiyor? İSRA VE MİRAÇ HADİSESİ Salı günü Miraç Kandilidir… Ayete’l-kürsi’nin Esrarı nedir? Recep Ayında Oruç Tutmak REGAİB GECESİ VE FAZİLETİ Manevi İklim, Üç Aylar Geçmişin Muhasebesini Yapmak ''Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır.” ‘‘Engellilik Bireyin Olduğu Kadar Toplumun da İmtihanıdır’’ CUMA NAMAZININ FARZİYETİ VE ÖNEMİ ‘‘Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum’’ Namaz kılmanın hikmet ve önemi  Şafii’de Gusül Abdesti Guslün hikmet ve faydaları nelerdir? Şafii Mezhebine göre Abdest Nasıl Alınır Sakın, Allah`ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Peygamberimiz, İman ve İstikamet Tüketim Çılgınlığı: İsraf Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed (S.A.V.) Tövbe’nin Vakti Var mı? Manevi hastalık: Gıybet, Dedikodu CUMA’DAN CUMA’YA ( Bu dünyada herkes hâlinden şikâyetçi!..)